Drie keer Niks: Bob de brouwer uit Harderwijk heeft 'bingo' met bier

Vandaag stond er een ontzettend gaaf artikel in de Stentor, geschreven door Hemmy van Reenen.

 

Laat je niet misleiden door de naam. Harderwijks bier Drie keer Niks is wel degelijk te drinken volgens de makers. Het brouwsel van Bob Vrenegoor en Nick van Galen is nu ook te koop bij Veluvia.

Foto: Bram van de Biezen
Foto: Bram van de Biezen

Drie keer niks. Zo heet het bier van de Harderwijkse bierbrouwerij Bier van Plan100. Het bier bestaat drie jaar, maar is nu voor het eerst in een horecazaak te koop. Bij Veluvia aan de Havendijk in Harderwijk wordt het lokale bier geserveerd.

 

Brouwer Bob Vrenegoor (31) glimt van trots als hij in een biertje hapt op het terras aan de Harderwijker Vissershaven. ,,Eigenlijk willen we sterk zijn door klein te blijven'', zegt hij. ,,Maar zonder groei bereik je niks. We maken het bier om het te laten proeven door anderen, dus dan moeten we de bierliefhebbers wel opzoeken.''

 

Belgisch

Pr-dame Pascal Kroon van Veluvia merkt dat het Harderwijkse bier in trek is. ,,Vooral Belgische toeristen vinden het lekker. Het heeft een beetje een Belgische smaak, denk ik.''

In 2016 bespraken de vrienden Bob Vrenegoor en Nick van Galen de mogelijkheden om samen een bedrijf te starten. Tientallen opties kwamen voorbij. Bob herinnert het eurekamoment: ,,Nick schonk een speciaalbier in en zei: het zou toch mooi zijn om bier te drinken dat we zelf brouwen. Het honderdste plan voor een eigen onderneming was het goede. Daarom heet onze brouwerij Bier van Plan100.''

Het bier van de Harderwijkers werd een tripel met een alcoholpercentage van 8,3. Het smaakt fris en stevig, niet te zwaar, maar toch vol. ,,Ik denk dat we zeker tien experimenten hebben moeten doen, voordat we in de buurt kwamen. En nog steeds schaaf ik aan de receptuur. Maar eigenlijk is het af. Alleen kleine details worden nog bijgeschaafd. Het is goed geworden'', vindt Bob de brouwer. Als het goed loopt brouwt hij een volgende duizend liter bij.

 

Flauwe grap

Het bier kreeg een Harderwijkse Vischpoort op het etiket. Aan de achterkant van het etiket pronkt in kleine letters de naam Drie keer Niks. Bob excuseert zich voor de flauwe grap, die een beetje in de traditie ligt van Belgische biernamen als Mort Subite (Onmiddellijk Dood) of 'Lamme Goedzak'. Bob: ,,We twijfelden over de naam. Sommige mensen vinden Drie keer Niks hartstikke leuk, anderen vinden het stom. Een tussenweg is er niet. Maar tot nu toe blijft de naam wel hangen in de herinnering van mensen en daar gaat het om.''

 

Delicatessenwinkels

Drie keer Niks wordt verkocht bij delicatessenwinkels De Zuivelhoeve en Egbert van de Vegt in Harderwijk, bij Burg Bieren in Ermelo en bij wijnwinkel De Butler en slijterij Drielanden in Harderwijk. En sinds juli dus bij restaurant Veluvia. Bob de brouwer vertelt: ,,Ons bier heeft al tweehonderd recensies gekregen via de bierapp Untappd, waar mensen een waardering kunnen geven van nul tot vijf sterren. Gemiddeld scoort ons bier nu 3,45. Dat vind ik goed. Ter vergelijking: het bier dat bekend staat als het allerbeste bier ter wereld, Westvleteren, scoort 4,54.''

 

‘Niet te zuipen’

Sinds kort is het Harderwijkse brouwersduo Bob en Nick uiteen, en heeft Bob de zaak alleen voortgezet. Bob: ,,Ik ben nu samen met mijn broer bezig een tweede variant te ontwikkelen, een witbier. In februari 2020 wil ik het brouwen en in mei op de markt brengen. En in het najaar van 2020 wil ik een quadruppel presenteren. De werknaam voor het witbier is Brewed by Brothers, maar het liefst willen we een Nederlandse naam. Misschien iets in dezelfde sfeer als Drie keer Niks. ‘Niet te zuipen' lijkt me wel wat. Of 'Eens maar nooit meer'. Maar het kan ook totaal iets anders worden.''

Reactie schrijven

Commentaren: 0